Välkommen!

Välkommen att vara med och sjunga i den virtuella Kollagekören – en helt digital kör med medlemmar utspridda på olika platser i landet. Kollagekören kan förstås aldrig ersätta känslan av att stå fysiskt i en kör och uppleva euforin när allt stämmer, men den kan vara en trevlig ersättare till dess vi får mötas i replokalerna igen.

 

Vi kommer prova med vers 1 av sången Sommarpsalm (En vänlig grönskas rika dräkt). Det är ju en sång som de flesta av oss känner igen och kanske har sjungit någon gång tidigare. Så tveka inte att vara med. Det kan bli både kul, intressant och bra.

 

Förebild är Eric Whitacres stora virtuella körer som funnits i några år. ”Klassisk morgon i P2” genomförde ju också ett häftigt virtuellt körframträdande på Valborg.

 

Inspelningen

Innan du filmar och spelar in dig själv – lyssna på stämfilen, kolla not och text, öva lite och anmäl dig sedan via anmälningsformuläret nedan. Detta är ett första test och ca 20 personer kommer att kunna delta.


Not och stämfiler

Sången som kommer testas är vers 1 av  Sommarpsalm (En vänlig grönskas rika dräkt).

Sommarpsalm - not (pdf)

Sommarpsalm - Alla stämmor (mp3)

Sommarpsalm - Sopran (mp3)

Sommarpsalm - Alt (mp3)

Sommarpsalm - Tenor (mp3)

Sommarpsalm - Bas (mp3)


För att spela in videon behöver du:

- En mobiltelefon med videoinspelningsmöjligheter.

- En dator eller en annan mobiltelefon eller en surfplatta där avlyssning av stämfilen görs. Avlyssning av stämfilen görs alltså inte i mobiltelefonen där du spelar in din video.

- Hörlurar som kopplas till enheten där du spelar upp stämfilen. Stämfilen ska alltså inte höras på din videoinspelning. Det gör inget om hörlurarna syns på din videoinspelning, då förstår man att det är en virtuell kör. Det kan vara små eller stora hörlurar.

 

Du spelar in din video samtidigt som du lyssnar på stämfilen i hörlurar.

 

Så här genomför du inspelningen:

  1. Starta videoinspelning i mobiltelefonen. Starta minst 10 sekunder innan du börjar sjunga.
  2. Starta uppspelningen av stämfilen. Lyssna i hörlurar. Stämfilen visar tydligt med en inräkning när du ska börja sjunga. Det gör inget om sångstarten är någon halvminut efter filmstarten, det redigeras bort vid sammanställningen av alla videos.
  3. När du sjungit klart – fortsätt spela in ca en halvminut. Se glad och nöjd ut. Gör något, t.ex. ta av hörlurarna, samla ihop text/not eller något annat.

 

Tips för videofilmningen:

- Ha mobiltelefonen som filmar ungefär i ögonhöjd. Filma i liggande format, ”landskapsformat”.

- Ha mobiltelefonen på ett fast underlag eller ett stativ. Håll den inte i handen.

- Ha helst belysningen eller dagsljuset snett framifrån.

- Bakgrunden behöver inte vara enfärgad. Det kan även vara t.ex. en hylla, en anslagstavla, väggprydnader.

- Titta in i kameralinsen så mycket du kan. Titta helst inte så mycket på text och not. Inte heller på din spegelbild i mobilen. Kolla var kameralinsen sitter i mobiltelefonen.

  

Skicka in din inspelning

När inspelningen är klar ska den skickas till en adress som du får via mail efter att du anmält dig.

 

Gärna frågor och synpunkter till:

info@kollagekoren.se

 

Anmäl dig här

Länk till anmälningsformuläret.